editie x, jaargang y
antenne rotterdam

Top Floor

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 50 | zondag 15 december 2019 08:47 uur | 2 bezoekers

Internet as we know it, blijft nog even...

Gezamenlijke persbericht MKB-Nederland, VNO-NCW, Buma/Stemra: Auteursrechtelijke vergoeding voor gebruik van muziek op internet door middel van “embedded” files tot 2011 van de baan.

 

Hoofddorp, Den Haag, 22 december 2009

Na overleg met VNO-NCW en MKB-Nederland heeft Buma/Stemra besloten geen vergoeding te vragen in 2010 voor het gebruik van embedded muziekfiles in zakelijke websites. Al eerder heeft Buma/Stemra aangekondigd de vergoeding voor embedded content door de particuliere website-eigenaren uit te stellen. Voor muziek die niet via embedded technologie in websites wordt geplaatst, zal Buma de houders van de betrokken sites een vergoeding blijven vragen, zoals dit al vele jaren gebeurt.

 

Deze beslissing werd door Buma/Stemra genomen omdat het op korte termijn niet goed mogelijk is een juridisch sluitende regeling op te stellen voor het gebruik van muziek via de “embedded technologie” en er toch duidelijkheid moest komen voor de zakelijke markt over de tarieven in 2010. Het is echter de positie van Buma dat bij het “embedden” van muziekfiles verscheidene auteursrechtelijk relevante handelingen plaatsvinden die ieder op zich onderworpen zijn aan voorafgaande toestemming van de creatieve eigenaars zoals schrijvers, componisten en uitgevers. “Om ook de belangen van creatief Nederland veilig te stellen gaan MKB-Nederland, VNO-NCW en Buma/Stemra in overleg om te kijken of het mogelijk is te komen tot een regeling en vergoedingen voor muziek in embedded files met als intentie dit dan in 2011 in te voeren.”

 

Cees Vervoord (Buma/Stemra): “Duidelijkheid voor ondernemers moest er snel komen, maar we moeten er ook voor waken dat het harde werk van liedjesschrijvers en componisten via de ‘embedded’ techonologie straks vogelvrij is. Een redelijke vergoeding voor het gebruik van hun werk ook via de ‘embedded’ technologie is niet meer dan vanzelfsprekend. Het verheugt ons dat we dit samen met MKB Nederland, VNO-NCW en andere relevante marktpartijen goed kunnen gaan regelen voor 2011. Het is juridisch geen eenvoudig verhaal, maar dat zijn de digitale ontwikkelingen ook niet. We mogen daar niet van weglopen omdat het juridisch complex is en er weinig jurisprudentie is”.

 

Cees Oudshoorn (VNO-NCW/MKB-Nederland): “We zullen het jaar 2010 goed moeten benutten om te komen tot een oplossing waar zowel auteurs als gebruikers tevreden mee zijn. Daarbij staat voorop dat betalen voor diensten en producten vanzelfsprekend is. Daarbij staan eenvoud en waar mogelijk “terug naar de bron” voorop en niet een verdere opeenstapeling van steeds weer “nieuwe openbaarmakingen”. Met een nieuw jaar voor de boeg gaan we met vertrouwen het overleg in.”

 

Over Buma/Stemra

Buma/Stemra behartigt in Nederland de belangen van binnen- en buitenlandse muziekauteurs en uitgevers. De kerntaak van Buma/Stemra bestaat uit de exploitatie (incasseren en uitkeren van vergoedingen) en het management van muziekauteursrechten voor bij haar aangesloten componisten, tekstdichters en muziekuitgeverijen. Buma/Stemra voert haar diensten op een zakelijke en efficiënte wijze uit via belangenbehartiging en dienstverlening met de hoogste kwaliteit tegen de laagst mogelijke kosten. Buma/Stemra beschermt het muziekauteursrecht en ondersteunt het cultureel (nationaal) muziekproduct. Meer informatie: www.bumastemra.nl

 


 

Buma/Stemra en YouTube tekenen nieuwe licentieovereenkomst               

   

Liedjesschrijvers, componisten, muziekuitgeverijen en de YouTube-gemeenschap profiteren van nieuwe overeenkomst  

   

Amsterdam, 22 december 2009: Buma/Stemra en YouTube hebben een nieuwe licentieovereenkomst getekend die betrekking heeft op alle muziek die wordt gebruikt in video’s die worden gehost op, of gestreamed vanaf het online videoplatform YouTube. Op basis van deze overeenkomst zullen de 

liedjesschrijvers, componisten en muziek uitgeverijen die door Buma/Stemra vertegenwoordigd worden een vergoeding ontvangen voor het gebruik van hun muziek op YouTube.   

   

Cees Vervoord, directievoorzitter van Buma/Stemra: “Het is belangrijk dat mensen die muziek maken - de schrijvers en componisten die we vertegenwoordigen - een vergoeding ontvangen wanneer anderen hun werk gebruiken. YouTube is een zeer populair videoplatform. Deze licentieovereenkomst zal er dan ook voor zorgen dat muzikaal talent de nodige steun van de website zal ondervinden. Het doet me een groot genoegen dat we deze overeenkomst hebben kunnen ondertekenen, en daarbij spreek ik zowel namens de liedjesschrijvers en componisten als de YouTube-gemeenschap. Deze overeenkomst is een belangrijke erkenning van het recht op vergoeding voor het gebruik van de werken van onze leden”.    

   

”We geloven sterk in het opbouwen en onderhouden van relaties die YouTube tot een plek maken waar zowel bestaande fans als een nieuw publiek een breed scala aan hoogwaardige content kunnen ontdekken”, aldus Patrick Walker, hoofd YouTube-partnerships voor Europa. “We zijn zeer verheugd met onze nieuwe overeenkomst met Buma/Stemra. Dit is een belangrijke aanwinst voor de YouTube-gemeenschap, voor webloggers, voor muziek uitgeverijen, voor liedjesschrijvers en voor componisten.”  

   

Hoewel de financiële details van de overeenkomst niet bekend worden gemaakt, heeft de overeenkomst betrekking op het volledige repertoire van Buma/Stemra waarvan gebruik wordt gemaakt in alle professionele en door gebruikers gegenereerde video’s die worden gehost op, en gestreamed vanaf de Nederlandse versie van YouTube, met inbegrip van ingebedde video´s.

 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#topfloor #topfloorrotterdam"