editie x, jaargang y
antenne rotterdam

Top Floor

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 46 | vrijdag 15 november 2019 09:33 uur | 1 bezoekers


Mohammed: buurtvader van de Oleanderbuurt

Mohammed's winkel op het Oleanderplein

Mohammed organiseert regelmatig buurtactiviteiten met kinderen en hun ouders

Buurtvader Mohammed: een aanwinst voor de Oleanderbuurt

Tijdens een rondleiding met een groep ds+V’ers maakte ik al even kennis met hem: Mohammed El Koubai; de buurtvader van de Oleanderbuurt.
Mohammed heeft een goede reputatie in de wijk; hij spreekt jongeren aan op hun gedrag, onderhandelt bij burenruzies en stimuleert ouders om achter de tv vandaan te komen en de wijk in te gaan. Gefascineerd door deze innemende persoonlijkheid zocht ik hem op tijdens een spelletjesdag van TOS (Thuis op straat) op het Ericaplein.


Geboren in Marokko in 1966 verhuist de jonge Mohamed in 1982 samen met zijn ouders naar Rotterdam. Hij kijkt zijn ogen uit; overal blonde meisjes en jongens! Via het uitzendbureau komt hij terecht in de groente- en fruittuinbouw waar hij na 3 maanden in vaste dienst komt. Mohamed staat bekend als de snelste fruitsnijder van het bedrijf. Mensen van nabijgelegen fruit- en tuinbouw bedrijven komen hem bezoeken om zijn vlotte snij-skills met eigen ogen te aanschouwen.

Na 9 jaar in trouwe dienst te zijn geweest besluit Mohamed zijn horizon te verbreden en opent hij zijn eigen Slagerij. Zijn onervarenheid doet hem echter de das om, twee jaar later sluit hij zijn deuren, met pijn in zijn hart. Mohamed laat zich echter niet uit het veld slaan; hij gaat op zoek naar een nieuwe baan en belandt in de vrijwilligerssector.

Aanspreken in eigen taal
Mohamed merkt op dat als hij de 'probleem' jongeren uit de buurt aanspreekt in zijn eigen taal, hij veel voor elkaar krijgt. De jongens nemen veel van hem aan en luisteren naar zijn adviezen. Naast bemiddelaar tussen ruziënde jongeren helpt hij hen ook met hun huiswerk, organiseert hij bewonersfeesten en fietswedstrijden. Hij praat met imams en ouders en spoort hen aan vaker naar buiten te komen. “Het probleem van de zogenaamde 'probleem' jongeren ligt bij de ouders”, vertelt Mohamed, tevens vader van 4 kinderen. “De ouders sturen ‘s ochtends hun kinderen de deur uit, laten ze aan hun lot over en pas ‘s avonds rond etenstijd mogen ze weer naar huis”. Daarnaast is er veel te weinig communicatie met de kinderen. Ouders weten vaak niet wat er speelt, wat hun kroost meemaakt, tegen welke problemen ze aanlopen”.

Van vrijwilliger naar eigen 'winkel'
Na drie jaar vrijwilligerswerk te hebben gedaan in het nabijgelegen buurthuis heeft Mohamed eindelijk een betaald dienstverband aangeboden gekregen. Sinds anderhalf jaar runt hij zijn eigen ‘Winkel’ op de Oleanderplein. Mohamed is er trots op: en terecht. 

Als ik hem vraag naar zijn ervaring met Creatief Beheer is hij laaiend enthousiast. De wijk is er enorm op vooruit gegaan, zowel qua uiterlijk als qua sfeer. Mohammed wordt weggeroepen door een jongen van het TOS, of hij kan helpen met het springkussen. Nog snel even op de foto en weg is ie.


Fijne vent die Mohamed: zo kan het ook.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#topfloor #topfloorrotterdam"