editie x, jaargang y
antenne rotterdam

Top Floor

jfmamjjasond
1610141923273236414549
2711152024283337424650
3812162125293438434751
4913172226303539444852
5183140
week 47 | woensdag 20 november 2019 13:22 uur | 0 bezoekers

NVB waarschuwt voor al te veel nieuwbouwplannen

Na de bedrijventerreinen blijkt nu ook de kantoorruimte in overschot aanwezig. Er wordt echter rustig verder gebouwd.


De verrommeling van het Nederlandse landschap door (de aanleg van) nieuwe en lelijke bedrijventerreinen is al anderhalf jaar een regelmatig onderwerp van discussie. Na milieudefensie en andere natuurliefhebbende organisaties, sprongen begin vorig jaar een aantal vastgoedjongens ook in het gat. Zij zagen in dat het werk dat ze afleverden niet mooi was en in omvang minder zou kunnen.


Dit jaar is het de NVB, de vereniging van ontwikkelaar en bouwondernemingen, die een hand in eigen boezem steekt en aangeeft dat er meer kantoorruimte wordt gebouwd dan nodig is en dat de leegstand van kantoorruimte afgelopen jaar landelijk met 15% is gestegen.


Onder het mom van stimuleren van de economie, arbeidsplaatsen en werkgelegenheid zet telkens weer een nieuwe ambtenaar of politicus de handtekening onder bouwplannen die na onafhankelijk vooronderzoek zeker niet nodig waren geweest.

zie ook: Gevecht om de m2 en de ha!PERSBERICHT NVB - www.nvb.nl
07 januari 2008]
Nederlandse kantorenmarkt is ongezond
De huidige kantorenmarkt is bijzonder ongezond. De leegstand van maar liefst 6,4 miljoen vierkante meter staat in schril contrast met de 1,4 miljoen vierkante meter waarvoor in 2007 een bouwvergunning is afgegeven. Tegen de tijd dat deze kantoren worden opgeleverd zal de vraag als gevolg van een afzwakkende economie fors zijn afgenomen waardoor de leegstand alleen nog maar verder zal toenemen. Een integrale kantorenvisie en enige terughoudendheid met nieuwbouwplannen zijn dan ook noodzakelijk om de kantorenmarkt gezond te maken.

Aldus NVB Vereniging voor ontwikkelaars en bouwondernemers in de ‘Thermometer Kantoren’. Hieruit blijkt dat de Nederlandse economie een buitengewoon goed jaar achter de rug heeft en dat de kantorenmarkt daar flink van heeft geprofiteerd. Voor maar liefst 1,4 miljoen vierkante meter is een bouwvergunning verleend. Dat is een toename van 33 procent ten opzichte van 2006. Deze groei heeft alles te maken met het feit dat er vorig jaar maar liefst ruim 130.000 kantoorbanen bij zijn gekomen.

Deze toename heeft echter niet geleid tot een afname van de leegstand. Sterker, cijfers laten zien dat de leestand zelfs tot 6,4 miljoen vierkante meter is opgelopen. En dat is bijna 15 procent van de huidige voorraad. Niet eerder was er zoveel aanbod in Nederland. En dat in een tijd als deze bij zo ’n goed draaiende economie! Gemeenten doen er daarom verstandig aan een integrale kantorenvisie op te stellen met daarin aandacht voor zowel de opgave aan nieuwbouw als de uitdaging van sloop, renovatie en herbestemming. Maar ook beleggers moeten vaker een afweging maken tussen enerzijds onttrekking van verouderde of slecht gelegen objecten in de voorraad en anderzijds nieuwe investeringen.

NVB concludeert in de
Thermometer Kantoren’ verder dat gemeenten, ontwikkelaars en beleggers steevast onvoldoende anticiperen op de economische golfbeweging. Nu de economie op volle toeren draait, worden weer erg veel plannen voor nieuwbouw gemaakt. Op zich verklaarbaar, gezien de huidige schaarste aan nieuwbouw, maar toch niet verstandig, omdat omstreeks 2010 weer serieus rekening moet worden gehouden met het begin van een recessie. En dát is dus juist het moment dat al die extra nieuwe vierkante meters kantoren op de markt komen. Gevolg een teruglopende vraag en een verder oplopende leegstand tot uiteindelijk 8 miljoen m² in 2011. Deze leegstand zal - net als nu - vooral te vinden zijn in de verouderde en slecht gelegen panden. Maar ook de nieuwbouw (of delen daarvan) zal niet volledig ongeschonden kunnen blijven en leeg komen te staan. NVB adviseert daarom de aangesloten zich niet bij voorbaat ‘rijk’ te rekenen, maar voorzichtig te zijn met het starten van bouwprojecten waarvoor nog geen klanten gevonden zijn.

De Thermometer Kantorenmarkt wordt in samenwerking met STOGO onderzoek + advies en de Faculteit Geowetenschappen Universiteit Utrecht opgesteld. In deze jaarlijkse rapportage wordt de kantorenmarkt tegen het licht gehouden.

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#topfloor #topfloorrotterdam"