editie x, jaargang y
antenne rotterdam

Top Floor

jfmamjjasond
1610151923283237414550
2711162024293338424651
3812172125303439434752
49131822263135404448
514273649
week 52 | zondag 29 december 2024 00:50 uur | 1 bezoekers

Met Koude stekken de winter door

Sinds maart 2011 is Creatiefbeheer actief op het binnenterrein bij buurthuis ‘de Arend’,
gelegen in de Afrikaanderwijk op Rotterdam-zuid.
Dit binnenterrein is een paar jaar geleden in overleg met de omwonende bewoners aangelegd. Deze royale ruimte bestaat uit een aantal thema tuinen,een speelplein met diverse speeltoestellen,een voetbalkooi en verschillende natuur-speel hutten van wilgentenen.

 


 Onze taak is om het terrein verder op een natuurlijke wijze te vergroenen en de thema tuinen verder te ontwikkelen en te onderhouden.


Inmiddels begint ere en kleurijke interessante tuin te ontstaan.


De struiken en voornamelijk veel vaste planten en grassen zijn zo uitgekozen dat ze het hele jaar door wat te bieden hebben.Ook uitgebloeit en in de winter ziet de tuin er nog sfeervol en aantrekkelijk uit.


 


Komend voorjaar zullen de uitgebloeide plantendelen kortgeknipt worden en kunnen we zien welke planten goed geschikt zijn om te vermeerderen. Door middel van het scheuren of splitsen van de volwassen plantenkluit-die we eerst voorzichtig uit de grond


hebben gestoken-is het zeker mogelijk om zo’n 4 tot 5 nieuwe planten te maken.


Dit is goed om de plant te verjongen en door het groeizame weer van het voorjaar groeien deze nieuwe stukken al snel uit tot volwassen proportie !


 


Wat we op ‘de Arend’ te veel zouden  hebben aan planten kunnen we uitzetten op andere parklocatie’s die Creatiefbeheer onder haar toezicht heeft.


 


Dit afgelopen jaar lag de nadruk op het opbouwen.


In het nieuwe seizoen gaan we ons meer toeleggen op het kweken en vermeerderen.


Bij voorkeur in samenwerking met enthousiaste buurtbewoners en vrijwilligers die mogelijk in de toekomst  een eigen ‘de Arend Tuinclub ‘ kunnen vormen .


 


Dit najaar is er een kas geplaatst op het binnenterrein van ‘de Arend ‘wat ons nu al de mogelijkheid geeft om een kweekprogramma op te zetten.


Sinds 4 weken is ere en start gemaakt met een kweekprogramma voor deze winterperiode. Deze tijd leent zich prima voor het maken van koude (winter)stekken,


wortelstekken  en wat voorzaaien van eenjarigen.


 


Zoals de titel van dit stukje–met koude stekken de winter door- al aangeeft is deze periode (het late najaar,vroege winter) een geschikte tijd om koude stekken of winterstekken te maken; Het groeiseizoen stopt en bomen en heesters verliezen hun blad. De zachte scheuten van de delen die dit seizoen gegroeid zijn gaan ‘verhouten’.


Ze zitten vol voedingsstoffen en energie.


Door deze delen als stek te gebruiken heb je een goede kans van slagen dat zo’n stekje in het voorjaar uitgroeid tot een geheel nieuwe struik.


 


 


 


 


 


Struiken en heesters die geschikt zijn voor deze koude stek methode zijn;


 


Boerenjasmijn                  Druif


Vlinderstruik                    Ribes


Kornoelje                           Lavendel


Vlier                                    Rozemarijn


Forsythia                           Rozen


Deutzia                              Kamperfoelie


Viburmum                        Hortensia


 


Winterstek is een van de gemakkelijkste vermeerderingsmethoden. Het vraagt relatief weinig tijd en de stekken kunnen goed tegen de temperatuur  schommelingen die je natuurlijk in dit seizoen hebt.


Het leuke van winterstekken maken is dat je in een seizoen van rust, heel actief bezig kunt zijn met het voorbereiden van het komende tuinseizoen.En, ook niet onbelangrijk;


Als het meezit levert deze actie een grote hoeveelheid gratis nieuwe planten !


 


Om te stekken heb je aan materiaal nodig;


Bloempotjes,stekaarde- of potgrond vemengt met scherp zand, scherp snoeimes,scherpe snoeischaar, kweekbakjes of propagator,  naamlabeltjes en zonodig stekpoeder.


 


Er bestaan een aantal manieren om zo’n koude of winterstek te maken;


 


Een een-oog korte stek


Een hielstek


Langere stek met meer ogen.


 


Een-oog korte stek;


 Van een tak die het afgelopen jaar is gegroeit kun je een aantal korte stekken maken. Aan zo,n tak zijn een aantal knoppen of ogen zichtbaar. Dit zijn de groeidelen  die straks in het voorjaar uit gaan lopen en waar weer nieuwe takken uit groeien.


De korte of een-oogstek  maken we als volgt; kijk of er een stevige knop aan de tak zit.


Knip die tak net  1 cm boven en onder dit oog af.  Het stukje bast in het gedeelte onder het oog maak je met een mesje een beetje los zodat ere en wondje ontstaat. Dit wordt het gedeelte waar straks  de nieuwe wortels zullen ontstaan.


Van een tak  kun je meerdere  een-oog stekken maken en ze nemen relatief weinig ruimte in.


Plaats deze stekjes in een bloempotje gevuld met stekgrond of zelf bewerkte aarde.Je kunt gebruik maken van stekpoeder maar dit is niet perse nodig.Plaats de stekjes enigzins tegen de binnenrand van het bloempotje.Het oog moet boven de grond blijven! Geef de stekjes direct water en hou ze ietwat vochtig. Laat ze niet uitdrogen !Om ze hiervoor te beschermen kun je de aarde bedekken met een laagje fijn grit of grind. Zet de bloempotjes in een stekbak of propagator op een koude,vorstvrije plaats of plaats ze in een koude kas.


Na verloop van tijd zie je vanzelf de aangeslagen stekken uitlopen. Haal ze voorzichtig uit het potje, en geef ze als ze beginnen te wortelen een grotere bloempot.


 


Hielstek;


Aan takken kunnen kleine zijtakjes zitten, dit kun je mooi zien bij struikjes als lavendel en rozemarijn.Deze zijtakjes trek je voorzichtig los van de hoofdtak.


Terwijl je zo’n takje lostrekt moet je zorgen dat je een stukje bast van de hoofdtak meetrekt. Wat je ziet is een klein uitsteekseltje aan het nieuwe stekje; het zg hieltje !


Dit hieltje of hielstekje gaat op die plaats zijn wortels vormen.Plaats deze stekjes ook weerin de stekaarde of geprepareerde aarde en volg het procede zoals beschreven bij de een-oog korte stek.


 


Langere stek met meer ogen.;


Deze methode wordt gebruikt bij struiken of heesters die wat sneller een struikvorm mogen krijgen.Doordat er meer ogen en dus uitlooppunten aan een stek zitten zal de stek,als hij aanslaat sneller meer zijtakken vormen.


Ga uit van een lengte van ongeveer 20 cm, dan heb je meerdere ogen op een tak.


Knip deze tak 1cm tot 1,5 cm onder een oog schuin af met een schone scherpe snoeischaar. Als de bladeren aan deze tak –bijvoorbeeld bij een vlinderstruik-vrij groot zijn haal dan de grootste bladeren weg, laat de kleintjes zitten. Deze bladeren vragen energie die we juist nodig hebben voor de wortelvorming.


Zie verder de werkwijze bij de twee andere  voorbeelden.


 


 


 

 
Array
(
)

*

laat dit veld leeg

Tweets about "#topfloor #topfloorrotterdam"