De Tuinman(m/v) als ‘verbinder in het midden’ en nieuwe ‘groene participatie vakman’ begint zijn/haar plek te vinden. Een van de grootste belemmeringen, om samen te werken en te participeren en dus de 'transitie' tot een succes te maken, is nu juist de versnippering en verkokering in diezelfde uitvoeringspraktijk (veel verschillende partijen, verantwoordelijkheden en weinig aanwezigheid op straat). Door op straatniveau en in de uitvoering van fysieke, sociale en mentale doelen te koppelen neemt de Tuinman(m/v) deze belemmeringen weg. Samenwerking en participatie is zo op wijkniveau veel beter te organiseren en wat ook belangrijk is; iedereen wordt er in ieder geval een stuk vrolijker en positiever van.
Mooi toch! Maar zijn/haar succes is meteen ook het grootste ‘probleem’ voor de Tuinman(m/v) op dit moment. Immers 1/3 van het budget voor de Tuinman(m/v) zou van de Cluster Stadsbeheer moeten komen, omdat we substantieel toevoegen aan het dagelijks onderhoud met bewoners en vrijwilligers (schoon, heel en veilig). Daarnaast zou 1/3 moeten komen uit de budgetten van de cluster Maatschappelijke Ontwikkelingen, want we werken tegelijkertijd aan sociale doelen als activering en re-integratie. Dit jaar zo’n 100 vrijwilligers, waarvan 35 met contract en 10 hiervan zijn inmiddels doorgestroomd naar betaald werk. Dan is er nog het cluster Stadsontwikkeling, naast onderhoud doen we immers ook aan inrichting op straat (geveltuinen) en wijkniveau (pleinen en parkjes). Bovendien is vanwege het maximale ‘participatieve onderhoud’ bij Creatief Beheer 'groen' goedkoper dan 'grijs'. Niet onbelangrijk, want in de huidige praktijk is groenonderhoud juist duurder en nauwelijks meer te betalen.
Omdat de Creatief Beheer aanpak een ontwikkel- en investeringsmodel is met een nieuw verdienmodel, voegen we op de langere termijn substantieel toe aan het subjectieve veiligheidsgevoel in een wijk en indirect de waarde van de woningen. Maar het allerbelangrijkste effect op is de grote winst op het gebied van de gezondheid van de bewoners in 'groene wijken'. Met de almaar stijgende zorgkosten is het cruciaal dat hierin wordt geinvesteerd, want preventie is de enige bewezen en beste manier om deze te laten dalen. Met dit laatste is een partij als de GGD weer heel blij mee, we kunnen nog een tijdje doorgaan; biodiversiteit, reintegratie, het gaat allemaal om kleine stapjes, die die grote stap mogelijk maken.
Dit ‘financieringsprobleem’ speelt momenteel in al onze projecten, we zijn met alle stedelijke clusters, gebiedsnetwerkers, gebiedscommissies al een tijdje in gesprek over de financiering in 2015. Nergens is het nog gelukt om dit op een goede manier te regelen. Een Tuinman(m/v) heeft helemaal niet zoveel geld nodig voor een groot effect in de uitvoering en dus bijgevolg ook een hoog maatschappelijk rendement. Het is ons dus wat waard om dit goed te regelen. Dit omdat we dan gewoon kunnen worden beoordeeld op de inzet die we leveren en het effect op de leefbaarheid en uitstraling van een wijk (gewoon meten en vergelijken).
Ten tijde van de deelgemeentes hadden we het in de meeste wijken juist heel goed geregeld en afgesproken. Door het afschaffen van diezelfde deelgemeentes zijn we onze 'natuurlijke opdrachtgever' kwijtgeraakt, inclusief de meeste 'contactpersonen'.
Iedere partij/cluster zal momenteel zeggen dat het budget van een andere partij moet komen. Want in deze 'woeste' tijden van harde bezuinigingen, reorganisatie en decentralisatie is zo'n Tuinmannetje dat in de wijk rondloopt wel het laatste waar je je druk om maakt. Toch is precies zo’n Tuinmannetje nodig om de vele ambitieuze doelstellingen in beleidskringen te verwezenlijken in deze tijden van ‘crisis’ en ‘minder geld’. Dit vraagt immers. zoals je overal hoort; om een 'wezenlijk andere benadering'.
Vandaar deze openbare brandbrief richting 'nieuwe beslissers', die logischerwijs de Tuinman(m/v) nog niet goed kennen. Want het is een beetje wrang dat juist de 'Tuinman in de Wijk' aanpak deze 'wezenlijk andere benadering' is. Bovendien komt deze 'aanpak' niet uit de lucht vallen, maar is met de hulp van heel veel mensen in 12 jaar in de praktijk ontwikkeld en getest met steeds betere resultaten en naar tevredenheid van alle betrokkenen.
Het begin van 2015 wordt dus erg spannend voor ons Tuinmannen(m/v); of en hoe we verder kunnen. We zijn immers al vele jaren actief in 8 Rotterdamse wijken. We gaan er als Tuinmannen(m/v), positief als we zijn, vanuit dat we dit met zijn allen gaan oplossen...maar ieder advies of hulp is natuurlijk meer dan welkom!
Jan Willem Bijl | 18 januari 2015bijljanw@hotmail.comDag Rini & andere creatieve tuinmannen en tuinvrouwen; met bewondering heb ik gezien hoe het Eco Kinderparadijs verhuisd is naar het plein van de Persoonsdam. Natuurlijk had het bij een goed stedebouwkundig beleid moeten blijven waar het was maar graag wil ik als de stadsboer van Rotterdam jullie meehelpen met onderhoud en beheer van dit waardevolle project. Ik woon nu eenmaal vlakbij aan de Nassauhaven waar ik na de ontmanteling van het tuinreservaat aldaar nu bezig ben een educatieve geneeskruidentuin aan te leggen. Laten we samenwerken in deze zuinige tijd ! Jan Bijl |
Rini Biemans | 19 januari 2015Bedankt Jan voor de support ! |