Omdat de aanpak nieuw is en we dus ook niet weten hoe een en ander 'werkt', ontwikkelen we hem ‘met zijn allen’ in de praktijk. We hebben gekozen voor de naam Tuinman(m/v), omdat dit het beste omschrijft waar hij/zij voor staat. In de visie van Creatief Beheer is onze samenleving te vergelijken met een tuin, die we met zijn allen dienen te onderhouden en waar we elkaar dagelijks treffen. Tuinman(m/v) is een geuzennaam/eretitel, die staat voor een verzameling vakmensen, met voldoende ervaring en kennis, die dit direct, tussen en samen met bewoners uitvoeren. Een Tuinman(m/v) organiseert letterlijk samen met bewoners en alle overige 'spelers' in de wijk het dagelijks onderhoud en welzijn in deze ‘gemeenschappelijke tuin’ (new commons). En wel op zo’n manier, dat zowel de wijk als de participant er beter van worden.
We hebben twee groepen Tuinmannen(m/v) in opleiding, seniors en juniors. De eerste hebben minimaal 10 jaar ervaring in een relevant werkveld; inrichting, ontwerp, groenbeheer, planten kweken, tuinder, sociaal werk, coaching, organisatie. Deze seniors werken direct in de frontlijn tussen en met de bewoners, zij ontdekken als het ware in de praktijk hoe ze hun kennis en kunde op een andere ‘nieuwe manier’ kunnen inzetten. Wij hebben altijd een kennismakingsperiode, waarin blijkt of een kandidaat werkelijk geschikt is. Hij/zij moet het werk leuk vinden, er goed in zijn en als er plek is in de onze praktijk kan deze instromen in een ‘betaald opleidingstraject’ als zzper.
Groeninitiatieven die het dagelijks onderhoud niet impliciet en integraal meenemen zijn veel minder effectief, niet duurzaam en niet rendabel. Want juist door ‘vergroenen’ te koppelen aan ‘gezonde menselijke omgang’ versterken de twee grootste multipliers in de aanpak elkaar.
We staan hier nog even extra bij stil, omdat iedereen die bij Creatief Beheer in ‘opleiding’ komt, zijn of haar kennis en vaardigheden op een ander manier dient in te zetten. Hetgeen betekent ‘poep ruimen’, ‘schoonmaken’, ‘schoffelen’, terwijl je ‘hoogopgeleid’ bent. Dit is meestal de grootste belemmering voor seniors om bij ons te komen werken (vieze handen). Als ze het werk de kans geven en in de praktijk ervaren, zien ze dat het een prachtig en nuttig vak is; inspirerend, maar ook moeilijk!
Daarnaast hebben we juniors in opleiding, dit zijn pas afgestudeerde professionals op het gebied van sociaal werk, organisatie, groenonderhoud en design/techniek. Zij kiezen voor Creatief Beheer, vanwege de werkervaring en ‘lerende omgeving’ en de praktijk waar ze affiniteit mee hebben
Doel van zowel seniors als juniors is het ‘dagelijks onderhoud en zorg’ in een wijk, leuk, leerzaam en nuttig te maken. Senior Tuinmannen(m/v) moeten dus vooral ‘de oude manier van werken’ afleren. Dat vergt tijd en oefening in de praktijk, het grote voordeel is evenwel, dat seniors een bak aan kennis en ervaring meebrengen, iedereen leert zo van elkaar tijdens het werk; seniors, juniors en bewoners.
Omdat de kennis en kunde voor het werkveld van de Tuinman(m/v) uit twee voorheen gescheiden werkvelden (fysiek en sociaal) komen, zijn alle noodzakelijke kwaliteiten niet in een persoon te vinden. Dat hoeft ook niet want alle kennis en vaardigheden zijn aanwezig bij de verschillende Tuinmannen(m/v) binnen een wijkteams. Bovendien weten en kunnen bewoners vaak ook heel veel. Het is dus altijd teamwerk, waarbij door samen te werken, iedereen van elkaar leert en tegelijkertijd wordt de wijk aanzienlijk groener en leefbaarder. Dit alles bij elkaar maakt het mogelijk wijken te vergroenen op een rendabele manier.
De kwaliteit van onze trajecten/projecten hangt in hoge mate af van de vakkennis en ervaring van onze Tuinmannen(m/v) en de onderlinge samenwerking. Creatief Beheer tracht haar ‘wijkteams’ zo autonoom mogelijk te laten opereren. Dit is mogelijk omdat onze Tuinmannen(m/v) qua vakkennis en kunde dus zeker niet onderdoen voor de overige professionals in de wijk. En er dus geen ‘hoger management’ nodig is om een heleboel beslissingen ter plekke met ‘elkaar’ te kunnen nemen.
Een wijkteam is altijd een mix van juniors en seniors, waarbij de juniors de coördinerende taken op zich nemen. Hierdoor kunnen de seniors al hun tijd besteden aan de directe uitvoering samen met bewoners/participanten in de frontlinie. Junior Tuinmannen(m/v) werken dus zowel samen met de seniors in de uitvoering en de seniors, die de methode en aanpak ontwikkelen en beheren (Creatief Beheer). Hier leren we onze juniors de juiste sturing op het resultaat. Dus juniors werken altijd in een ‘verantwoordelijke positie’ waarin ze tussen ‘seniors’ werken. Dit is de basis van de ‘lerende organisatie’ in de wijk. We noemen dit intern ‘het wisselend meester-gezel rollenspel’.
Het daadwerkelijk ontwikkelen in de ‘praktijk in de wijk’, had Creatief Beheer natuurlijk nooit voor elkaar gekregen, zonder de steun van mensen uit de beleidswereld en de wetenschap. Dit is het ‘ondersteunende netwerk’ van Creatief Beheer dat door de jaren is gegroeid. Dit ondersteunende netwerk willen we in ons nieuwe kantoor op de bovenste verdieping van de RETremise formaliseren en structureel koppelen aan onze ‘uitvoerende praktijk’. Deze verdieping hebben we overigens samen met de stichting Handelscompagnie Suisjesdijk op een ‘Creatief Beheer’ manier gerenoveerd, samen met veel partijen en met leer/werk trajecten richting betaald werk. Creatief Beheer is momenteel samen met de Urban Country Club seniors aan het werven voor TOPFLOOR. Deze seniors denken mee en ondersteunen trajecten, waar ze zelf belang bij hebben en krijgen zo direct toegang tot ‘elkaar’ en de diepste haarvaten van de wijk via TOPFLOOR en de Tuinmannen(m/v).
De bovenste verdieping wordt naar het zich nu laat aanzien op 1 juni 2015 daadwerkelijk opgeleverd. Mensen, die geïnteresseerd zijn in de Tuinmanopleiding of een junior of seniorplek bij TOPFLOOR kunnen contact opnemen met Creatief Beheer. info@creatiefbeheer.nl