Over Opera Minora
Sinds de oprichting in 1998 door regisseur Claudia Christern en dirigent Benoit Debrock neemt Opera Minora een bijzondere plek in binnen de Nederlandse operacultuur. Door de innovatieve kijk op opera kan het gezelschap voorstellingen maken op elk denkbare locatie: van een terras tot het Vredespaleis. Zingen bij windkracht 8 op het Noordwijkse strand, tussen kunstwerken in een museum op een tafel of in aanwezigheid van Prins Willem-Alexander! De laatste jaren heeft Opera Minora zich gespecialiseerd op de keuze van zeer avontuurlijke locaties, om op deze wijze contact of confrontatie te zoeken met nieuw publiek. Zo werd Dido and Aeneas van Purcell op in het Zuiderpark te Rotterdam en Kurt Weill's Street Scene in de roemruchte uitgaanswijk Katendrecht Rotterdam gespeeld.
Over de thematiek van Orfeus
In onze westerse wereld is de dood in de laatste decennia een verdrongen onderwerp, dat zich door discussie rondom levensbeëindiging en -verlenging weer opdringt. Het lijkt in de medische wetenschap geen optie te zijn om een patiënt laten sterven op een waardige manier, tenzij de patiënt veel moeite doet ervoor. Maar er leven in de huidige maatschappij ook geen tradities of rituelen meer rondom het sterven, die troost en houvast en waardigheid bieden voor de stervende en zijn geliefden. Het verhaal van Orfeus past wonderbaarlijk goed bij deze thematiek. Orfeus was een mythologische held, die later met Christus werd geïdentificeerd: de vredige goede herder. In de opera komt de hele rijkdom van antiek en christelijk geloof bij elkaar en de tijdloze pogingen van de mens om de dood niet te accepteren en zich om elke prijs vast te klampen aan het leven.
Eurydice krijgt op haar trouwdag een dodelijk ongeluk. In de onderwereld wordt Eurydice opgegeven, Orfeus wil er echter alles aan laten doen om haar leven te redden. De vraag rijst echter wat ze zelf gewild zou hebben. Zou ze het leven onder alle omstandigheden de moeite waard vinden? Langzaam leert Orfeus om haar los te laten. Een groots verhaal over hoop, liefde, geloof en sterven op de mooiste plek denkbaar: in Rotterdams eigen onderwereld, de Maastunnel.
Kaartverkoop: www.operaindemaastunnel.nl
Prijs: 17,50 euro inclusief een drankje
Data: 16, 19, 23, 25 april om 19.00 uur, 26 april en 3 mei om 14.00 uur
De voorstelling is niet geschikt voor mensen die slecht ter been zijn.