Zowel landelijk als internationaal was er op deze dag van alles te doen. Zo heeft Hare Majesteit, Princes Irene een speurtocht met kinderen gemaakt in de duinen bij Oostvoorne, kinderboekenschrijver Marcel van Driel voor het weekjournaal van SchoolTV een speciaal sprookje geschreven en hebben verschillende hoge heren van de VN toespraken gehouden. Je zou er toch warempel blij van worden. Spontaan hoop krijgen dat de wereld niet alleen maar bestaat uit geldlustige bankiers, corrupte politici en agressieve schurkenstaten. De internationale gemeenschap probeert wel degelijk onze ecologische voetafdruk te verbeteren.
Hoe ontzettend fijn deze boodschap van de VN ook is, moeten we nog steeds kritisch blijven kijken naar onze eigen manier van leven.
Verantwoordelijkheid nemen voor je omgeving blijft een belangrijk onderwerp. Niets is minder waar. In het kader van ontmoeting en het creëren van nieuwe kansen, is de Rotterdamse Wereldbiodiversiteitsdag georganiseerd, om de biodiversiteit in de stad te vieren en om onze eigen rol binnen deze stadse (bio)diversiteit te bespreken en onder de loep te nemen.
De Rotterdamse Editie begon in de Hoboken zaal in het Natuur Historisch Museum. Drie belangrijke partijen met betrekking tot biodiversiteit werden vertegenwoordigd. Bureau Stadsnatuur (het onderzoeksorgaan van het Natuur Historisch Museum, ook wel bSN genoemd), Stichting Landschapsonderhoud Rotterdam en natuurlijk Creatief Beheer. De voorzitter van de dag herkende ook een paar medewerkers van de Gemeente Rotterdam. Het leuke aan dit gezelschap was dat elke partij op zijn eigen manier bijdraagt aan meer biodiversiteit in Rotterdam. Vanuit het ecologisch onderhoud door Stichting Landschapsonderhoud, vanuit de flora en fauna door bSN en vanuit de groenere en socialere wijk door Creatief Beheer. Iedereen was het erover eens dat biodiversiteit een belangrijke schakel binnen ons ecosysteem is.
Gedurende de ochtend mochten de partijen zichzelf via een presentatie voorstellen. Dit waren leerzame presentaties en gaven inzicht in de manier hoe iedere partij invulling geeft aan biodiversiteit. Tijdens het vragenrondje werden er door de nieuwsgierige luisteraars kritische vragen gesteld. Waarom wordt de economische kant van biodiversiteit nooit belicht? Wie bepaalt welke planten mogen blijven in de berm? Wat voor acties vloeien voort uit deze dag?
Het was interessant om op te merken dat veel partijen het liever niet over de economisch kant wilde hebben, het zou misschien afbreuk doen aan hun boodschap. Sommigen in het publiek vonden dat de economische kant juist meer aandacht zou mogen krijgen. Dit zou voor meer transparantie en begrip zorgen.
Na de lunch ging het gezelschap de hort op. Of liever gezegd de natuur in. Met een bus werd het gezelschap (ondertussen +/- 30 man) naar natuurpark de Esch gebracht. Hier gaf een goed gemutste vrijwilliger de groep een rondleiding door het park. Ikzelf was hier nog nooit geweest en stond versteld van het omvang van het park. De vrijwilliger vertelde van alles over de bomen en planten die groeiden op de Esch. Het was tevens ook een divers landschap. Met een plas in het midden en velden met bloemen en struiken eromheen. Zelfs een verborgen boomhut, waar de avonturiers onder het gezelschap in konden klimmen (en dit ook deden). Na een hike-tocht van ongeveer drie kwartier ging het gezelschap verder naar Proefpark de Punt. Hier ontving de parkbeheerder en vertegenwoordiger van Creatief Beheer, Rens Labadie, de groep en gaf hij kort uitleg over de Punt. Het gezelschap verkende de Punt verdeelt in kleine groepjes. Er werd gretig genetwerkt, gepraat en aanschouwd. Verschillende buurtbewoners kwamen langs om de bezoekers hun ervaringen op de Punt te vertellen. Het gezelschap praatte vol lof over Proefpark de Punt. Na drie kwartier pizza ovens te hebben aanschouwd en bloemen en planten te hebben geïdentificeerd, ging het gezelschap weer terug naar het Natuur Historisch Museum om de dag af te sluiten. Hier werd wederom gezellig genetwerkt en nagepraat onder het genot van een bittergarnituur en een drankje. De voedingsbodem voor nieuwe samenwerkingen is gelegd. Ik ben nieuwsgierig wat voor plantjes er op de Rotterdamse Wereldbiodiversiteitsdag 2016 eruit gaan komen.