Rotterdam, 08-06-2015
Onderwerp: Zienswijzen ontwerp bestemmingsplan “Hart van Zuid”
Geachte Raad,
Op 29 april 2015 heeft het college het ontwerp bestemmingsplan van het Hart van Zuid vastgesteld.
In dit plan wordt gesteld dat het noordelijke deel van het deelgebied ‘Hoornbeeck college en omgeving’ “ten dienste staat van twee onderwijsinstellingen, te weten het Hoornbeeck College en het Wartburg College (locatie De Swaef). Beide scholen worden ontsloten via de Carnissesingel. De scholen worden van elkaar gescheiden door de Carnissetuin; een gemeenschapstuin met groentekwekerij, waarbij het draait om gezondheid, natuureducatie en -beleving, hoeveelheid groen en biodiversiteit en participatie (pagina 22)”. Even later wordt gesteld dat: “het Hoornbeeck College maakt momenteel gebruik van de praktijklokalen van het naastgelegen Wartburg College. Het Hoornbeeck College wenst echter te beschikken over eigen lokalen, vandaar dat in dit bestemmingsplan een uitbreiding van het Hoornbeeck College wordt meegenomen (pagina 22)”.
Ondergetekenden zijn het niet eens met deze bestemming van de Carnissetuin ten behoeve van uitbreiding van het Hoornbeek College middels een uitbouw van de school inclusief parkeergelegenheid. Ondergetekenden willen dat de tuin in haar huidige vorm en afmeting gehandhaafd blijft en ook zodanig in de bestemmingsplan wordt opgenomen, dus als ‘Tuin/Groen’ en niet als ‘GD-6 (Gemengd)’, zodat de functie tuin ook op de langere termijn verzekerd is.
Monument van Charlois
De naoorlogse Carnissetuin kent een lange geschiedenis in de wijk. Reeds een halve eeuw is het een plek voor educatie, participatie en stadstuinieren. De tuin vertegenwoordigt een zekere historische waarde. Aangezien de tuin decennialang landbouwgrond geweest is (ook voordat het officieel een tuin was) is de grond ideaal geschikt voor groenteteelt. Wordt op deze plek gebouwd dan is de pure grond verloren. Dit alles maakt dat de tuin niet zomaar inwisselbaar is.
Transformatie van de tuin
Door omstandigheden (bezuinigingen) werd de Carnissetuin per 2012 gesloten. Onder druk van de gebruikers en bewoners is de tuin opengehouden met een tijdelijk huurcontract. De huurder van de grond, Creatief Beheer, heeft in samenwerking met bewoners, gebruikers, vrijwilligers en organisaties uit de wijk de tuin in korte tijd opnieuw opgebouwd en getransformeerd tot een platform voor ontmoeting en samenwerking ten behoeve van bewoners uit de wijk Carnisse.
Waardecreatie op de Carnissetuin
In deze transformatieperiode heeft zich een omvangrijke groep belanghebbenden gevormd. Deze groep is onder te verdelen in bewoners van Charlois, gebruikers van de Carnissetuin en organisaties uit Charlois en omstreken die samenwerken met/op de Carnissetuin (zie bijlage). De Carnissetuin zet volgens deze belanghebbenden van de tuin in op meerdere publieke waarden in domeinen als geestelijke en fysieke gezondheid, participatie, werk en inkomen, veiligheid en leefbaarheid, educatie, pedagogiek, milieu en natuur, lokale voedselproductie en –keten en sociale cohesie. Ondergetekenden hebben de zienswijze dat de Carnissetuin een dermate toegevoegde waarde heeft voor Charlois en ook het hart van zuid, dat een sloop van de tuin een negatieve impact zal hebben op de gezondheid en ecologie van zowel de wijk als haar bewoners.
Voorgenomen plannen staan haaks op huidige tijdsgeest
Dit alles weegt in de zienswijze van de belanghebbenden niet op tegen de uitbouw van het Hoornbeeck College en de komst van parkeergelegenheid alsmede de aanleg van een ontsluitingsroute of grondgebonden woningen. Ondergetekenden stellen dat het huidige ontwerpbestemmingsplan een onverantwoorde en kortzichtige beslissing is, die wanneer eenmaal genomen niet meer is terug te draaien. Bovendien heeft ook de Gebiedscommissie schriftelijk geadviseerd de bestemming “niet te benutten voor woningbouw en de voorziening uit hoofde van het belang van natuur en milieueducatie te continueren” (Advies diverse voorontwerpen inzake Hart van Zuid, 17 maart 2015 ). Tot slot gaat deze planvorming geheel in tegen de huidige tijdsgeest en staat het bovendien ook in conflict met de plannen van Hart van Zuid (e.g. wonen in het groen) en de doelstellingen van het gemeentebeleid (e.g. op het vlak van natuur, milieu, duurzaamheid, participatie, welzijn, etc.).
Herziening bestemmingsplan
Kortom, ondergetekenden stellen dat in het ontwerp bestemmingsplan nergens steekhoudende argumenten zijn te vinden die de gemaakte plannen onderschrijven of verduidelijken. Ondergetekenden pleiten dan ook voor een behoud van de huidige functie van Carnissetuin in de wijk. En dus voor een opname van de bestemming ‘gemeenschapstuin’ (of ‘Tuin/Groen’) op deze locatie in het bestemmingsplan.
Democratische toetsing
Tot slot, vragen ondergetekenden zich af of de (her)bestemming van de Carnissetuin überhaupt democratisch voldoende is getoetst. Hoe is deze bestemming bijvoorbeeld tot stand gekomen en wat is de verdediging ervan in het huidige tijdsgewricht met veel leegstand en een gebrek aan groen en sociale samenhang in de naastliggende wijken in Charlois en Rotterdam Zuid? Bewoners, gebruikers en vrijwilligers, maar ook samenwerkende partners en organisaties (kortom: de belanghebbenden) begrijpen de voorgenomen plannen niet. De Carnissetuin betekent veel voor bewoners uit de wijk en kent een lange traditie. Ondergetekenden achten de keuze die het College voorstaat dan ook onverantwoord en ondemocratisch. Het is immers zo dat gemeenschapsgrond wordt overgeheveld naar het particuliere domein.
Uiteraard zijn wij als belanghebbenden bereid deze zienswijze mondeling toe te lichten. Wij gaan ervan uit dat u onze zienswijze meeneemt in het proces en dat de voorgenomen bestemming van de Carnissetuin wordt herzien.
Hoogachtend,
Afzender
De inhoud van deze brief vertegenwoordigt de stem van een omvangrijke groep belanghebbenden. Deze groep bestaat uit diverse mensen en partijen met eveneens diverse belangen. Van mensen die op zoek zijn naar een geborgen plek en om tot rust te komen, tot mensen die iets nuttigs willen betekenen voor anderen en de maatschappij. Van scholen die lessen geven op de tuin, tot de kinderen die er les krijgen over de natuur. Van studenten die op de tuin een stage volgen, tot mensen zonder betaald werk maar met zinvol werk voor de gemeenschap. En van ouderen uit de nabijgelegen verzorgingstehuizen, tot organisaties die mensen in een gemarginaliseerde positie (isolement, psychiatrische patiënten, ex-verslaafden, etc.) ondersteunen.
Belanghebbenden
- Creatief Beheer
- Rotterdam Vakmanstad
- Bureau Frontlijn
- DRIFT
- KBS Elisabethschool
- PCB De Klaver
- OBS Kameleon
- Wijkcentrum Hart voor Carnisse
- Nazarener kerk (voedselbank)
- House of Hope
- Stichting DOCK
- Groenteboer De Westlandse tuin
- Winkeliersvereniging Charlois
- Soeda (Parnassia)
- Humanitas (Hannie Dekhuijzen)
- Humanitas (De Lucia)
- BAVO Europoort
- Pameijer
- Nancy Zeelenberg
- Wijkteam Carnisse
- Werkplaats Carnisse
- Van Swietenhof
- Bewonersorganisatie Carnisse (B.O.C.)
- Erasmus MC
- Albeda College
- LMC Praktijkonderwijs
- Huijsers Textielreiniging en Techniek
- Kom-kids (BSO/peuterspeelzaal/kinderdagverblijf)
- Wartburg College
- Hoornbeeck College