De eerste bijeenkomst vrijdag 25 sept. gaat het over de bredere visie en methode van de Creatief Beheer aanpak; ‘Het probleem en de oplossing van de Tuinman(m/v)’.
De tweede bijeenkomst 2 okt. behandelt de praktische aspecten van het nieuwe beroep; ‘het werkveld van de Tuinman(m/v)’,
De derde bijeenkomst 9 okt. gaat over het financiele aspect, een Tuinman9m/v) levert namelijk meer op dat hij/zij kost; ‘het verdienmodel van de Tuinman(m/v)’.
De bijeenkomsten zullen worden geleid door Rini Biemans (directeur Creatief Beheer) en zijn verdeeld in twee sessies van 45 min en een pauze. De bijeenkomsten zijn gratis, aanmelden via info@creatiefbeheer.nl locatie: TOPFLOOR Waalhaven Oostzijde 1 (kop Sluisjesdijkpier, vlakbij maastunnel Rotterdam Zuid)
Het probleem en de oplossing van de Tuinman(m/v)
Eén van de overduidelijke tekortkomingen in onze stad – die bijna iedereen ziet – is de scheve verhouding tussen ‘grijs’ (beton, steen, regels) en ‘groen’ (parken, ontmoeting, levendigheid). Terwijl alle wetenschappelijke kennis erop wijst dat meer ‘groen’ en meer ‘sociale omgang’ met elkaar veiligheid, leefbaarheid, gezondheid en economische vitaliteit van de stad bevordert (alsmede wantrouwen doorbreekt en nieuwe banden smeedt).
In een tijd waarin onze vertrouwde verzorgingsstaat niet meer te betalen is, is het zaak tempo te maken met een transitie naar een systeem dat wel te betalen is en waarbij zelforganisatie en zelfredzaamheid van gemeenschappen toenemen. Als we hier niet in slagen, neemt de veerkracht van woongemeenschappen af en daalt bijgevolg ook het zelfreddend vermogen van de individuen.
Wat is er aan de hand? Stadswijken, maar ook het beleid er omheen zijn ontworpen vanuit de visie van het moment van planning. In de loop der tijd zijn de behoeften van burgers veranderd. Hierdoor is een discrepantie tussen de geplande en de geleefde stad gegroeid. Deze discrepantie of kloof wordt versterkt en in stand gehouden door een strikte scheiding in beleid tussen fysiek (inrichting en onderhoud) en sociaal (welzijn en zorg). Het gevolg is een verschraalde leefomgeving met name in de zogenaamde achterstandswijken, waar juist de mensen wonen, die het meeste baat zouden hebben bij veilige, groene en kindvriendelijke wijk.
Er is dus een nieuwe praktijk nodig op wijkniveau die dit niet alleen corrigeert, maar ook tot een manier maakt waarmee de leefbaarheid en gezondheid van stadswijken significant toeneemt, precies waar momenteel het meest behoefte aan is. Niet alleen afbreken, maar ook opbouwen.
De Oplossing De oplossing die Creatief Beheer heeft bedacht en inmiddels in zo’n 9 Rotterdamse wijken uittest (met zeer goede resultaten) is een nieuwe beroepsgroep in de openbare ruimte en die precies deze nieuwe praktijk vormgeeft; De Tuinman(m/v). Dit is een vakman die het vacuüm tussen bewoners, instanties en voorzieningen opvult in het ‘midden’ en zodoende het dagelijks onderhoud en de dagelijkse zorg in een wijk aan elkaar koppelt. Hierdoor wordt een vorm van participatie mogelijk waarbij zowel de participant erop vooruit gaat (gezondheid, werk, welzijn) als de wijk (veiliger, groener, aantrekkelijker).
De Tuinman(m/v) leunt binnen zijn werkterrein op de samenwerking met de bewoners, scholen, wijkorganisaties, wooncorporaties en overheid. De Tuinman en zijn praktijk staan symbool voor een eco-sociale aanpak, een zichzelf versterkende aanpak, waarbij de onderhoud- en zorgpraktijk langzaam van kostenpost in een verdienmodel verandert.
Het gemeenschappelijke primaire doel van een Tuinman(m/v) is de wijk groener, leefbaarder en (kind)vriendelijker te maken. De focus ligt dan ook op het dagelijkse beheer- en onderhoud van de openbare ruimte; de parken, pleintjes, binnenterreinen en straten in een wijk en dit gebeurt dus samen met alles en iedereen. Kracht zit in samenwerking, kortere lijntjes, frontlijnsturing, kennis en kunde op niveau, koppelen doelstellingen en activeren menselijk kapitaal in een wijk.
Steeds zien we dat na aanvankelijke scepsis het draagvlak gestaag groeit en er na zo’n 3 jaar steeds meer mogelijk wordt. Omdat het hek rond het speelveld is weggehaald zullen spelers zich in eerste instantie ongemakkelijk voelen.
Dit is waar Creatief Beheer met al haar Tuinmannen(m/v), vrijwilligers en partners dagelijks aan werkt.